Ana Sayfa Forumlar Forumlar Güncel olaylar Güneş ışı?ından 10 bin kat yo?un ışın

4 yanıt dizini görüntüleniyor
  • Yazar
    Yazılar
    • #807
      tetrilejyon
      Katılımcı

      Fransızlar, üçüncü nesil parçacık hızlandırıcısı “senkrotronu” hizmete soktu.

      GüneşŸ ışŸığından 10 bin kat yoğun ışŸın üretme kapasitesine sahip “senkrotron”, Devlet BaşŸkanı Jacques Chirac tarafından hizmete sokuldu. Chirac, törende yaptığı konuşŸmada, “Fransa bugün eşŸsiz bir aygıta sahip. Bu, 300 metreden büyük muazzam bir tüp. Bunun cihazları milimetrenin binde biri hassasiyetle ayarlandı” dedi.

      “Senkrotron” ışŸımasının, müşŸişŸ bir ışŸık kaynağı olduğuna dikkati çeken Chirac, bu ışŸının “maddenin kalbinin anlaşŸılmasını” sağlayabileceğini vurguladı.

      “Senkrotron” ışŸınları, maddeye derinlemesine nüfuz edebiliyor ve mikro-kozmosun özelliklerinin anlaşŸılmasına imkan veriyor.

      Dünyada 13’ncü, Fransa’da ise ikincisi inşŸa edilen “GüneşŸ” adlı “senkrotron”un, dünyanın dört bir yanından yüzlerce araşŸtırmacıyı çekmesi bekleniyor.

      Tesiste, tünel içinde muhafazaya alınan 354 m çevre uzunluğuna sahip tüpte, ışŸık hızına yakın hızda hareket ettirilen elektronlar, muazzam bir enerji biriktiriyor ve ışŸıma meydana geliyor.

      “Senkrotron” ışŸıması; fizik, kimya, elektronik, tıp, yer ve atmosfer bilimleri, çevre, tarım, kozmetik, eczacılık gibi hayatın çeşŸitli alanlarında kullanılıyor.
      http://www.24haber.com

    • #11776
      Mustafa YÜKSEL
      Katılımcı

      abi şŸimdi bu muazzam bi enerji kaynağımı yoksa bu ışŸını üretmek için çok fazla enerjiyemi ihtiyaç var :S

      aramızda fizikçi yada konuyu bilen varsa aydınlatabilirmi lütfen ilgimi çekti

    • #11777
      firrebird
      Katılımcı

      hakkatten ya, baya ilgi çekici bi konuymuşŸ

      anladığım kadarıyla bahsi geçen elektron arkadaşŸlar çok hızlı hareket ettikleri yada ettirildikleri için ortaya büyük bi enerji çıkıyor.. ama bu işŸ kadar basit olmasa gerek

      bu tarz aşŸırı hassas cihazlara da güvenemiyorum.. adam “milimetrenin binde biri hassasiyetle ayarlandı” demişŸ.. e bi ayarı bozulsa al başŸına bela

      neyse canım sonuçta olaya hakim diilim, bunlar naçizane fikirlerim.. bilen bi arkadaşŸ açıklarsa daha güzel olur

    • #11778
      Mustafa YÜKSEL
      Katılımcı

      ince hesaplar çoğu zaman tutmuyo

      ben tükanda bi fizikçiye falan sorim öğrendiklerim iyzarım

    • #11779
      Ýbrahim Gürkan GÜL
      Katılımcı

      bu tür ışŸıma yapan parçacıklar tünellerde hızlandırılarak çarpışŸtırılıyor bildiğim kadarıyla bunların dünyanın oluşŸumu hakkında fikir vereceği söyleniyor ayrıca bu çarpışŸmaların günümüz süper bilgisayarları tarafından bile modellenmesinde güçlük çekmesi de olayın boyutunu bir nebze anlatır ayrıca o tünel dediği şŸeyin etrafı da %90 altın sarımdan(bobin) oluşŸuyordur.umarım yamulmuyorumdur yamuluyorsam da kusura bakmayın artık

4 yanıt dizini görüntüleniyor
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.
Exit mobile version