1975 Chevrolet Camaro – Gürcan Taşkıran

HomeYazılarÜyelerimiz ve Amerikanları

1975 Chevrolet Camaro – Gürcan Taşkıran

Oğlumla 2000 yılında buluştuk……. Ilk ve ikinci sahibi tarafından kapalı garajda korunup, oldukça temiz kullanılmıs bir Amerikan. Ne yazık ki……

34 UC 275 :
Marka Chevrolet Camaro
Model : 1975
Renk : Quartz Mavi Metalik
Arac sahibi : Gürcan Taskiran
Hikayesi :
ASAGIDA BULUNAN 34 UC 275 PLAKA No’ lu CHEVROLET CAMARO’ NUN GECMISI VE RESTORASYONUNU ANLATAN YAZI ILE ILGILI ONEMLI DUZELTMEDIR…!!

Araç üzerinde yapılan yanlış ve hatalı uygulamaların, aracın evrakları ve satışını devraldığım, benden önceki resmi sahibi olan HAYRETTIN ARSLAN ile hiç bir ilgisi bulunmamaktadır…!

Oğlumla 2000 yılında buluştuk…….

Ilk ve ikinci sahibi tarafından kapalı garajda korunup, oldukça temiz kullanılmıs bir Amerikan. Ne yazık ki benim onu bulmamdan bir yıl önce, berbat bir şekilde kullanılıp her tarafı sökülmüş. Amerikancı olmak bir kenara, normal otomobilden dahi anlamayan biri tarafından bunca yıl orijinalliğini koruyan oğlum mahvedilmis… Yani kısacası, sokulup dağıtılmış ancak yeniden olması gerektiği toplanamamış. Bunun yanında, marşbiellerine saçma sapan ve hiç bir Camaro da bulunmayan dahası son derece zevksiz bir şekilde eklemeler yapılmış….
Onunla ilk karşılaştığım zaman tek artı tarafı gerçekten bugüne kadar hiç kaza yapmamış ve kaportasında kayda değer ciddi bir kusur olmamasıydı. Alım satım işlemleri halledildikten sonra, hiç vakit kaybetmeden motor komple rektifiye icin söküldü. Bloğun içinde değişmeyen hareketli hiç bir parça kalmayacak şekilde ve motor bloğunun durumu ciddi şekilde incelenerek rektifiye tamamlandı.
Bunun ardından, yürür mekanik ve fren sistemine geçildi. Yürür aksamda bir iki cıvata ve iki rot başı değişimi haricinde başka büyük çapta bir hataya rastlamadık ancak, metal yorgunluğu neticesinde direnci azalmış olan helezonlar ve amortisörler yenileri ile değiştirildi. Makaslar ise tamamen sökülüp, acı ve basınç kontrolleri yapılıp, temizlenip boyandıktan sonra yeniden takıldı.

Fren sistemi daha önce fren balataları haricinde hiç değişmemiş ve fabrikanın taktığı parçalardı. Ömrünü bende doldurdu….
Muhtemelen arıza çıkarabilecek olan fren sistemi parçalarını tamamen söküp, temizleyip kontrol ettikten sonra şüpheli olanların sayısı yirmiyi bulunca, fren sisteminin tamamı hidrolik boruları da dahil olmak üzere yeni parçalarla sıfırlandı.
Kaporta bölümünde, sorun çıkabilme riski yüksek olan yerlerden başlayarak, önden arkaya doğru tüm gövde, boya ve macun açılarak kontrol edildi.
Marşbiellere yapılan şekilsiz ekler kesilip atılarak Camaro’nun kendi formunda yeni marşbiel yapıldı. Kapı saçlarında parça uygulaması ile halledilebilir nitelikte olan bir kaç küçük çürüme bölgesi bulunmasına raımen, kapı saçları komple değiştirildi. Taban saçları ise içten ve dıştan olmak üzere kontrol edildi.

Oğlumu aldığım yıl, taban saçlarında hiç sorun çıkmadı ancak bu yıl, 1.20’lik sac ile komple yeniledik. Başladığım bu projedeki hedef, Camaro’yu orijinal haline geri döndürmekti. Ben aldığım zaman kırmızıya boyanmış olan oğlumu yeniden orijinal rengi olan beyaza boyayacaktım. Ancak benim icin cok değerli olan ve hatırını kıramayacağım biri kişi ile birlikte şimdiki rengine yani Quartz Blue Metallic’e boyadık.
Soğutma sisteminde, genel olarak büyük bir sorun olmamasına rağmen öncelikle ana radyatörden başlayarak, tüm lastik hortumlar, kalorifer radyatörü, devir daim pompası, fan sistemi ve fan davlumbazı, özellikle fabrikadan çıktığı şekilde ve değerlerinde tamamen yenilendi. Daha sonra, orijinaline döndürülmüş olan bu sistem üzerinde yapılan tek değişiklik ise termikli fan yerine elektrikli fan uygulamak oldu.

Oğlumun elektrik donanımı ise, benden önce bir kez değiştirilmiş…. Ancak, yaptığım kontrollerde bu kablolama ve bağlantıların aslına sağdık kalınarak düzgün şekilde yenilendiğini tespit ettim. Eksiksiz ve düzgün sekilde çalısan elektrik sisteminde benim yaptığım ek işlem ise motor bölümünde bulunan ve açıktan geçen tüm kabloları koruyucu kılıf içine alıp doğru yerlerden geçirmek oldu.
Şoför mahallindeki göstergelerin tamamı çalışır vaziyettedir. Bu pano üzerinde yapılan çalışma yerinden sökülüp içinin temizlenip eksik olan aydınlatma ampullerinin tamamlanmasıdır.

İç döşeme aşamasında yine Camaro’nun kodlarından yola çıkarak, orijinal renk, desen ve ölçüler kullandık. Taban halısı düz renk siyah, koltuklar deri ve siyah, kapı döşemeleri deri, siyah ve 74-75 senesi standart dikey çizgili kaplamalardır.

Orta konsol, birebir ölçülerden kalıp çıkarılarak tamamen kendi el yapımım ve siyah deri kaplıdır.
Koltuklardaki deri kaplamalarda bulunan dikey dikiş izleri, orijinal aralık mesafelerine sadık kalınarak oluşturuldu. ıç kabinde bulunan plastik kaplamalar son derece iyi korunmuş vaziyette ve eksiksiz olarak sadece temizlenerek yerlerine düzgünce yeniden monte edildi.

Bagaj bölümünde bulunan stepne halkası, stepne bağlamak icin kullanılan J çubuk ve ucundaki kelebek vidası, fabrika çıkışında mevcut olan kendi krikosu çalışır vaziyette yerinde durmaktadır.

Gürcan TAŞKIRAN

Sizinde bir AmerikanAraba’nız varsa bize bilgileri ve fotoları olan bir e-mail gönderin (admin@amerikanaraba.com) sitemizde yerinizi alın.