Ana Sayfa Forumlar Forumlar Güncel olaylar AMMAN HAA DIKKAT…..!

12 yanıt dizini görüntüleniyor
  • Yazar
    Yazılar
    • #280
      illetyus
      Katılımcı

      Emin ÇǖLAŞAN 23 Haziran 2005

      Aman haaa, kaza yapmayın
      ŞıMDı yazacağŸım konuyu henüz bilmiyorsunuz çünkü pek çoğŸunuzun başŸına gelmedi. ınşŸallah hiç gelmez. Ancak, en ufak bir trafik kazası yaptığŸınızda olacakları iyi bilin ve aracınızı ona göre kullanın.

      Bizim gazetenin Ankara ıdare Müdürü Barbaros MuratoğŸlu birkaç gün önce önündeki bir araç aniden durunca, arkadan çarptı. Hasar çok az. Tamponlarda birkaç ezik. Trafik ekibi geldi, rapor hazırladı. Raporu ertesi gün karakoldan almaları söylendi. Bu aşŸamadan sonra yeni TCK uygulaması başŸladı!

      Barbaros karakola gitti. Orada ifadesi alındı. O sırada karakola kızı kaçanlar, kahvede kavga edenler, hırsızlıktan yakalananlar getiriliyordu. ılgili polislerin işŸi başŸlarından aşŸmışŸtı. Barbaros’un vereceğŸi basit bir ifade ister istemez 1.5 saat zaman aldı.

      Şimdi yeni TCK sonrasında neler olacağŸına bakalım:

      Barbaros’un ifadesi karakoldan Ankara Cumhuriyet SavcılığŸı’na gönderilecek. Savcı isterse Barbaros’u çağŸırıp ifadesini yeniden alacak. Gerek görmezse dava açıp doğŸrudan mahkemeye gönderecek. Barbaros bu kez mahkemeye gidip ifade verecek…

      Çünkü kazadaki kusur oranını mahkeme belirleyecek. Taraflardan biri itiraz ederse bu işŸ için bilirkişŸi tutulacak. Dava en az 2 yıl sürecek.

      ***

      Çok basit, ölümsüz, yaralamasız, alkolsüz bir kaza. Arabanızı yaptıracaksınız ama parayı cepten vereceksiniz çünkü yeni uygulamada dava bitmeden, kusur oranı mahkeme tarafından belirlenmeden, sigortadan para alamayacaksınız!

      EğŸer kaza yapar, karşŸı tarafla anlaşŸır ve ‘Ben paramı sigortadan alırım’ diye düşŸürseniz, tam yandınız. Sigorta sizden trafik raporunu ve mahkeme kararını isteyecek. OlmadığŸı için hiçbir şŸey vermeyecek.

      ǜstelik yaralama ve ölüm olmayan, sadece çok az maddi hasarlı bir kaza bile yapsanız, iki yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacaksınız.

      (ınanmayanlar yeni TCK’nın 179. maddesini okusun.)

      Dahası var. Karakolların, savcılıkların ve mahkemelerin işŸ yoğŸunluğŸu korkunç artacak. En küçük bir kazada bu bürokrasi yaşŸanacak.

      Yeni yasa 1 Haziran’da yürürlüğŸe girdi. Şu anda hemen hiç kimse bu gerçekleri bilmiyor.

      ınşŸallah başŸınıza gelmez ama yaşŸadıkça neler göreceksiniz!

      ***

      Bizim Barbaros öndeki aracın tamponuna hafifçe çarptı, başŸına bunlar geldi. Bundan sonra gelecekler ve yitireceğŸi zaman da işŸin cabası! Varsayalım kavşŸakta başŸka bir araçla az hasarlı bir kaza yapmışŸtı. Trafik gelecek, ertesi gün karakolda ifade verecek, ardından belki savcılığŸa, sonra mahkemeye çıkacaktı. Celp bekleyecek, aracını cebinden tamir ettirecekti… Çünkü sigortadan parasını ancak mahkeme kararından sonra alması mümkün olacaktı.

      Yeni TCK madde 179: ‘UlaşŸım araçlarını kişŸilerin hayat, sağŸlık veya malvarlığŸı açısından tehlikeli olabilecek şŸekilde sevk ve idare eden kişŸi, iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.’

      Şimdi küçük bir anımsatma yapayım. Trafik Yasası’nın 83. maddesi ile TCK’nın bu maddesi açıkça çelişŸiyor. Trafik Yasası şŸöyle diyor:

      ‘Yalnız maddi hasarla sonuçlanan trafik kazalarnda tarafların anlaşŸması halinde ve fiil başŸka bir suç oluşŸturmuyorsa, adli kovuşŸturma yapılmaz.’

      Buyurun bakalım, şŸimdi hangi yasa geçerli? TCK mı, Trafik Yasası mı?

      ***

      Yeni TCK 1 Haziran’da yürürlüğŸe girdi. EğŸer o tarihten sonra kaza yaptıysanız, bunları yaşŸamaya başŸladınız demektir.

      EğŸer bundan sonra yaparsanız, yargılama-para-zaman açısından başŸınıza gelecek çok şŸey var! Küçücük hasarlı bir kazada bile iki yıla kadar hapis alabilirsiniz. Hakim bunu para cezasına da çevirebilir. (Para cezası henüz belli değŸil.)

      Sadece siz değŸil! Karakollar, savcılıklar, mahkemeler yeni bir işŸ yükü altında boğŸulacak. Belki bu yazıda olayı abarttığŸımı zannedeceksiniz. DeğŸil! Hadise aynen böyle. Aman dikkat edin, kaza yapmayın.

      Kazada az veya çok kusurlu olmanız, ölüm veya yaralama olmaması hiçbir şŸey değŸişŸtirmeyecek.

      Karakolda, savcılıkta, mahkemede gezineceksiniz. Sigortadan paranızı ancak mahkeme kararından sonra alacaksınız. Tamir paraları cepten gidecek!

      Varsayalım Ankara’da yaşŸıyorsunuz ve otoyolda Gerede yakınlarında hafif bir kaza yaptınız. Gerede karakoluna-jandarmasına gidip geleceksiniz. ışŸi gücü bırakıp mahkemeye Gerede’de çıkacaksınız. Davanız kazanın olduğŸu yerde görülecek.

      Paranız ve zamanınız bolsa, buyurun -hafif hasarlı- bile olsa kaza yapın!

      Sonra da AB istedi diye apar topar kabul edilen tutarsız ve çelişŸkilerle dolu bu yeni TCK’yı hazırlayanlar için bol bol hayır duası etmeyi unutmayın !

    • #5209
      Qurny
      Katılımcı

      mahkemelerde kapı kapı gezinmenin ne demek oldugunu bilirim :(
      Mahvettiler ülkeyi,mahvoldu 😥

    • #5210
      Pontiac301
      Katılımcı

      bu siyasetide siyasetçileride şŸehir hayatınıda hepsini……ben 3 senedir işŸim gereğŸi köyde yaşŸıyorum….bu dertlerdende kurtuldum oh be… allah şŸehirde yaşŸayanlara sabır versin…..en sonunda insanlar siyaset miyaset devlet demeyip birbirlerine dalıcaklar ve işŸ hepte b.ka sarıcak.gidişŸat hiç iyi değŸil………………..(aman derim….)…bu ülkede kimsenin gözüne batmycak kadar paran varsa derdin yok demektir….gerisi hikaye….

    • #5211
      illetyus
      Katılımcı

      Soylediklerine aynen katiliyorum ama merak etme…
      O yukardakinin onceden belirlenmis! son kullanma tarihi yaklasti zaten……. 😆 😆

    • #5212
      piyu
      Anahtar yönetici

      yazıyı hızlıca okumustum… gene ustunden bir gectim…. bu kanun suanda sadece Ankara’da uygulanıyormus… neden nasıl bilmiyorum. 1.Showtv’de anahaber’de cıkmıs… istanbul ankara nasıl baska olur demisler… 2. 155i aradım… bana taraflar anlasamassa veya yaralanmalı kaza olursa mahkeme devreye girer yoksa maddi hasarlı ve taraflarda bir anlasmazlık yoksa eskisi gibi devam ediyor dedi…

    • #5213
      illetyus
      Katılımcı

      Bu yazidan sonra cok fazla bir detay arastirmasi yapmadim ama, Tarkanin arabasina carpip kactiklarinda basina gelenleri anlatmisti……Bu yazi ile hemen hemen uyuyor….Ustelik yuruluge giris tarihinden once idi.
      Daha onceki senelerde ve cikarilan kanunlardada bir cok sefer ornegine rastlanan bir durum var….Bolgelerde gorev yapan devlet kurumlari yeni yururluge girecek olan bir seyi duyuyorlar ve daha kesinlesmeden “aman biz uyalimda ne olur ne olmaz” seklinde hareket edebiliyorlar..!!! Ozellikle karakollara bildirilmesi gereken “tamimler” hep gec geliyor….Buna kendim bir kac kez sahit oldum ve emniyetten birkac tanidigim kiside ayni seyi soyledi…..Hatta Tarkanin olayinda carpan kisinin plakasini karakola bildiriyor, polis tarafindan adres tespiti bile yapiliyor ama, efendim sahis ifade vermesi icin “kendisi gelmesi” gerekiyormus, yetkili tarafindan alinamazmis…!!!! Sen magdur kisi olarak arabani yaptiracaksin, bunlari faturalandiracaksin sonra bir avukat tutup sayet plaka tespit edildi ise mahkeme acacaksin………Yazaken bile darallar basti 😡 😡

    • #5214
      piyu
      Anahtar yönetici

      Bugun ogrendiğŸim bir detayı yazayım… ama bu Amerikan’lara (daha dogrusu kaskosuz araclara olmuyor)

      arabanın kaskosu birde zorunluk trafik sigortası var… ornek olay anlatayım… maddi hasarlı bir kaza oldu… bir sokaktan cıkarken kaza oldu ve polis cagırdınız… polis sana %30 karsı tarafa %70 hatalısın dedi… karsı tarafın zorunlu trafik sigortasının fotokopisi, ehliyet fotokopisi ve ruhsat fotokopisini alıyorsun(bu arada tabiki sende karsı tarafa veriyorsun) … zaptı da alıyorsun… sonra kasko’nu arıyorsun… olayı anlatıyorsun… anlasmalı bir servise gidiyorsun… exper geliyor… evrakları veriyorsun… senin zararını kasko odeyip arabayı yaptırıyor… sonra zabıt ile karsı tarafın zorunlu trafik sigortasına gidiyor ve hata oranında masrafını tahsil ediyor… eger kaskon yoksa bunu sen yapıyorsun…

      yani karsı taraf %30 hatalı ise ve sende 1milyarlık hasar var ise karsı tarafın zorunlu trafik sigortasına basvurup 1 milyar’ın %30’unu alıyorsun… karsı tarafta hasarının %70’ini senin zorunlu trafik sigortandan alıyor…

      bence cok absurd bir durum olmustur…valla daha bu olayım cok yeni…tam zamanında yazıyorum…(taze taze sıcak sıcak….)

    • #5215
      illetyus
      Katılımcı

      Yani su anlama geliyor…..
      Karsi tarafin hata orani benden daha fazla olsa bile zabit tutma asamasinda ne yapip edip kendimi daha yuksek oranda hatali gotermem
      gerekiyor oylemi….
      (Sanirim ne yapilip ne edilmesi gerektigi bolumunu herkez anladi…)
      Kisacasi su hic bir kele merhem olamayan ve niye verdigimizi bir turlu anlayamadigim zorunlu t. sigortasini iyice tirpanlamak icin bir yontem daha bulmuslar…… Ne guzel !
      Sonucdaki cikan hesaba bakinca her iki taraftada hata oranlari ne olursa olsun toplamda BIR ARACIN HASARI odenmis oluyor..!!!
      Baska bir deyisle yurt genelinde 10 aractan para toplayip kaza durumunda 5 araca odeme yap…….
      Yani, her 10 aracdan 5′ i KERIZ…!

      Karsi tarafin zorunlu sigortasi gecmis yada yaptirmamis ise ne olacak…?

      Ayrica Kaskonun zorunlu sigorta ile ne ilgisi varki karsi tarafin belgelerini onlara veriyorum….

      Yaw bunlari duzenleyenler iyice manyaklastilarmi, yoksa benmi anlamiyorum ?

      Hayirdir Dogan…bu anlattigin durum seninlemi ilgili…?

    • #5216
      Mustafa YÜKSEL
      Katılımcı

      yazıları arkadaşŸıma okudum o mahkemelik oldu sigortası olmadığŸından karşŸı tarafın kaskosuda bu arkadaşŸa 2 milyar ceza kesti işŸler karman çorman : (

      şŸimdi mahkeme günü bekliyorlar

    • #5217
      piyu
      Anahtar yönetici

      2 gun once bu tip bilgilere ihtiyacım oldu ama sonra gerek olmadıgı ortaya cıktı… bunları da tecrube etmis oldum…

      olay su…

      zorunlu mali sorumluluk sigortası yaklasık 130ytl gibi birsey ama yaptırmadıgında ya da yenilemediğŸinde cezası 1.700ytl 😯 yani istiyorsan yaptırma…

      bu arada haklısın onu dusunmemistim… esasında sadece sigorta bile tumunu karsılaması gerekirken %50 olmasa bile oransal olarak yaklasık %100 olmayan bir bedel oduyorlar…

      kaskon var ise kasko karsı taraftan tahsil etmen gereken bedeli senin adına tahsil ediyor… tabi once sana odeme yapıyor… yani sen arabana 3-4 milyar harcayıp sonra mahkemelerde adamın pesinde kosmuyorsun(tempest’ın arkadası gibi) kasko sirketi bunu yapıyor…sanırım alıyorlardır da….

      OK?

      (cok onemli not… ben ki cok titiz ve dikkatli bilirim kendimi… sigorta ve muayane’mi 1 ay gecirmisim… herkes bir kez daha kontrol etsin derim… aman ceza filan yemeyin cok buyuk rakamlar…)

    • #5218
      illetyus
      Katılımcı

      Benim senelerdir dikkatimi ceken bir sey var…..

      Bir donem egzost muayenesi sıkı kontol ediliyordu….
      Bir donem ise motorlu tasitlar vergisi ciddi kontrol ediliyordu….
      Bir donem baska bi sey….

      Yani bu kontrolleri yapmaya yetkili olan birim, neyi daha sıkı kontrol ediyorsa onun parasi tamamen yada bir kismi o birimin kasasina gidiyor.
      Sonra bu degistiginde kontrollerde onem verdikleri seylerde degisiyor…!

      Ve bu ulkede buna “kontrol mekanizmasi” deniyor….Komik…!

    • #5219
      piyu
      Anahtar yönetici

      ıste bak bu %100 dogru… bir ara emniyet kemeri revactaydı… aman derim surekli kontrol ediliyordu… sonra cep telefonu oldu… gecen gun cep telefonu ile polis’in onunden gectim hic takmadı bile… gozleri kopruye giren ticari aracları arıyordu….

      birde isyerinin civarında bir ara surekli ceza yazılıp araba cekiliyordu… bu aralar hic olmuyor…

      degisik birsey… sanırım ilgili amirin hassas oldugu konulara göre degisiyor…

    • #5220
      illetyus
      Katılımcı

      1)Mesleki tirsaklik…..
      2)Ustlere yalakalik….
      3)Sahsi takintilari elinde firsat varken uygulatma….
      4)Kisisel ego tatmini…..Ki bu durum madde 3’u de kapsar….
      5)Bakin ben is yapiyorum balonu…..
      6)Ust kademelerden gelen “kasa acik verecek, asilin” uyari anonsu….
      …….
      ……
      ……..
      …….
      ……..
      😈 😈 😈

12 yanıt dizini görüntüleniyor
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.