Ana Sayfa Forumlar Forumlar Güncel olaylar 95-98 oktan benzinler hakkında bilinmesi gerekenler

13 yanıt dizini görüntüleniyor
  • Yazar
    Yazılar
    • #288
      Angelus
      Katılımcı

      YUKSEK OKTANLI BENZiN KULLANANLARDAN MISINIZ ?….

      Federal Ticaret Komisyonu (Federal Trade Comission) ile Amerikan Otomobil Dernegi (American Automobile Association)’un tuketicileri bilgilendirmek uzere hazirladigi brosurden “sizi ilgilendirecek” kisa notlar.

      Yuksek oktan, daha yuksek performans demek degildir. Yuksek oktanli yakit,ayni miktarda dusuk oktanli yakita nazaran daha fazla enerjiye sahip degildir. Hatta tersine, yuksek oktanli yakit daha zor tutusan yakit oldugundan dusuk oktanli yakita gore biraz da olsa daha dusuk enerjiye sahiptir.

      Cogu otomobilin motoru siradan benzinle calismak uzere imal edilmistir.Araclarin el kitabinda, uretici firma hangi oktan sayisinda yakit kullanilmasi gerektigini belirtmistir. Yuksek oktanli yakitin daha temiz olmak, motorda depozit olusumunu engellemek, motor omrunu uzatmak gibi akliniza gelebilecek sair baska faydasi da yoktur. Otomobilin el kitabinda belirtilenden daha yuksek oktanli yakit kullanmanin hic bir faydasi yoktur.

      Peki, bu yuksek oktan ne ise yarar derseniz bazi motorlar yuksek sikistirma oraninda calistigindan vuruntu olmamasi icin yuksek oktanli yakita ihtiyac duyarlar. 11:1 gibi sikistirma oranlari siradan degerler olup, bu sinifa girenler otomobiller Ferrari falan; —- GTI degil.

      Vuruntu, silindirdeki hava-yakit karisimini buji henuz atesleme yapmadan kendiliginden yanmasi demek. Bu durum motorun sarsinti, darbe benzeri gurultulu calismasi ile kendini gosteriyor. Motorun bazi ekstrem durumlarda kisa sure vuruntu yapmasi olagan bir durum. Kullanilan benzinin oktan sayisi motora uygun olmadiginda motor surekli, dusuk devirde dahi vuruntulu calisiyor.

      ışŸte size oktan hakkında bilmeniz gereken en önemli madde: Piyasada satılan araçların (benzinli araçlar) hemen hemen hepsi normal oktan sayıları ile en iyi performansı sağŸlamak üzere tasarlanmışŸtır. Dolayısıyla, daha yüksek oktan sayısına sahip bir benzinli yakıt motorunuzun performansını arttırmaz…

      Peki nasıl oluyor da akaryakıt . rmaları yüksek oktanlı yakıtın motorunuzun performansını arttıracağŸını iddia edebiliyor:Bununla ilgili gözden kaçan (veya gözden kaçırılmak istenen !!) durum, yüksek oktanlı yakıtın tüm motorlarda değŸil fakat bazı özelliklere sahip olan motorlarda az miktarlarda performans artışŸı gösterebilmesidir.

      Bu bahsettiğŸimiz özelliklerden en önemlisi yüksek performanslı ve yeni tip motorlarda bulunabilen vuruntu-algılama sistemidir (bazı motorlarda oktan-ayar sistemi de bulunur). Yurt dışŸındaki benzin istasyonlarında satılan benzinler oktan sayısı göz önüne alındığŸında üç sınıfa ayrılır:- 87 oktan ve altı (regular)- 88-91 oktan (mid-grade)- 92 oktan ve üstü (premium)Aracınız için doğŸru oktan sayısını nasıl anlarsınız…

      Bunu anlamanın tek yolu aracınızın kullanım kılavuzuna bakmaktır. Piyasadaki araçların çoğŸu “regular” olarak nitelendirilen yakıtlar ile çalışŸmak üzere tasarlanmışŸtır. Fakat yüksek sıkışŸtırma oranları ile çalışŸan motorlara sahip bazı spor araçlar, eski araçlar ve lüks sınıftaki bazı araçlarda daha yüksek oktanlı yakıtların kullanılması gerekebilir. Fakat paragrafın başŸında da söylediğŸimiz gibi hangi benzini kullanmanız gerektiğŸini anlamak için yapmanız gereken tek şŸey aracınızın kullanım kılavuzuna bakmaktır.

      Daha yüksek oktanlı yakıt motorunuzu daha iyi temizler mi?Akaryakıt istasyonlarında satılan yakıtların hemen hemen hepsinde silindir içindeki birikmeyi önleyici katkı maddeleri bulunur. Motorun temizlenmesine yardımcı olmak bu katkı maddelerinin görevidir ve oktan sayısının bu konuda bir etkisi yoktur.Vuruntu – Oktan sayısı arasındaki ilişŸki…

      Aracınızın motorunu dikkatlice dinleyin… EğŸer vuruntu sesi gelmiyor ise aracınızın kullanım kılavuzunda tavsiye edilen yakıtı kullanmaya devam edin. BildiğŸiniz gibi vuruntu silindirlerde yanlışŸ zamanda meydana gelen ateşŸlemeden veya tutuşŸmadan kaynaklanır ve performanısınızı düşŸürmesinin yanı sıra uzun süre devam etmesi halinde motora zarar verebilir. EğŸer motorunuzda vuruntudan şŸüpheleniyorsanız daha yüksek oktanlı bir yakıt kullanmayı deneyebilirsiniz. Fakat bunun yerine motorunuzun ateşŸleme sistemini kontrol ettirmek üzere servise gitmek daha akılcı bir yöntemdir.

      Yüksek oktanlı yakıt ile daha çok kilometre yapabilir misiniz?Aracınız, örneğŸin 87 oktanlı bir yakıt ile çalışŸmak üzere tasarlanmışŸ ise sizin 98 oktanlı bir yakıt kullanmanız aracınızın aynı benzin ile daha çok yol almasını sağŸlamaz. Bununla ilgili teknik ayrıntıları bir önceki sayımızda kapsamlı olarak sizlere sunmuşŸtuk. EğŸer 98 oktanlı bir yakıt kullanmaya başŸladıktan sonra aracınızın aldığŸı yol artıyorsa bu, motorunuzun ateşŸleme avansının tekrar ayarlanmaya ihtiyacı olduğŸunu gösterir ve bu ayarı yaptırdıktan sonra 87 oktanlı bir yakıt ile aynı verimi sağŸlayabilirsiniz.

      Motor, yüksek oktanlı yakıt ile daha mı kolay çalışŸır?Bu sorunun cevabı kesinlikle “hayır”dır.Yüksek oktanlı yakıt performansı arttırır mı?EğŸer aracınız 87 oktanlı bir yakıt ile çalışŸacak şŸekilde tasarlanmışŸ ise daha yüksek oktanlı bir yakıt kullandığŸınızda motorunuzda bir performans artışŸı hissedemezsiniz. Daha önce de söylediğŸimiz gibi eğŸer hissedilir bir artışŸ oluyor ise bu, motorunuzun ateşŸleme avansının yeniden ayarlanmaya ihtiyacı olduğŸu anlamına gelir…

      Reklamlarda bahsedildiğŸi gibi aracınızın performansının artması için yüksek oktanlı benzin alıyorsanız bu yazıyı okumanızı tavsiye ederiz…

      Oktan ile ilgili gerçekler:

      •Yüksek oktanlı benzin, düşŸük oktanlı benzinden daha yavaşŸ yanar. Bu yavaşŸ yanma da yüksek devirlerde iken motorunuzda vuruntu oluşŸmasını engeller. Dolayısıyla yüksek oktanlı benzin, vuruntuya daha dirençlidir.
      • EğŸer motorunuz düzgün çalışŸıyorsa ve vuruntu gibi sorunları yoksa daha yüksek oktanlı bir benzin türüne geçmenize gerek yoktur.
      • EğŸer motorunuzda vuruntu veya aşŸırı ses var ise bunun sebebi mutlaka benzin olmak zorunda değŸildir. Bu sorunlar motorun elektronik kontrol sisteminden, ateşŸleme zamanından v.s. kaynaklanıyor da olabilir. Eskiyen motorlarda (150.000 – 200.000) silindir içinde biriken karbon, silindir içi basıncının normalden yüksek olmasına sebep olarak vuruntu meydana getirebilir. Bu da yüksek kilometre yapmışŸ motorlarda normaldir ve biriken karbonlar temizlenerek bu sorun giderilebilir.
      • Günümüz otomobillerinin bir çoğŸu yakıt enjeksiyon sistemine sahiptir. Bu modern otomobillerin, üretici yüksek oktanlı yakıt kullanılmasını tavsiye etmediğŸi sürece, yüksek oktanlı yakıtla çalışŸtırılmalarına gerek yoktur.

      Oktan ile ilgili yanlışŸlar

      • Yüksek oktanlı benzin ile daha fazla yol alırsınız.Genelde araçlar 87 oktanlı benzin ile çalışŸacak şŸekilde dizayn edilmişŸtir ve aynı miktardaki yüksek oktanlı benzin alacağŸınız yolu arttırmaz.
      • Yüksek oktanlı benzin, motorun daha kolay çalışŸmasını sağŸlar.Hayır, sağŸlamaz.
      • Yüksek oktanlı benzin motor gücünü arttırır.Aracınızı daha yüksek oktanlı bir benzin ile çalışŸtırırsanız güçte hiçbir farklılık olmaz.
      • Yüksek oktanlı benzin daha fazla ra. ne edilmişŸtir – daha iyi bir benzindir.DoğŸru. Fakat bu fazladan uygulanan ra. ne işŸlemleri zaten oktan sayısını arttırmak içindir ve yüksek oktanlı benzinin tüm motorlar için daha iyi bir yakıt olacağŸı anlamına kesinlikle gelmez. Bu işŸlemler sadece yakıtın içindeki hidrokarbon dizilişŸini değŸişŸtirir ve daha yavaşŸ yanma özelliğŸi katar. Bu ilave işŸlemler ayrıca . yatı da arttırır!..

      95 Oktan ile 98 Oktan benzin arasındaki farklar

      1- 98 Oktanlı benzinin 95 Oktanlı benzine göre en büyük avantajı, daha yüksek Oktan Sayısına sahip olması nedeniyle motorun çalışŸması sırasında oluşŸabilecek vuruntuya karşŸı direncini arttırmaktadır. Bu da 98 Oktan Benzin kullanan bir aracın daha sessiz çalışŸmasını sağŸlar.TitreşŸimsiz çalışŸan bir motorun performansı da paralel olarak artmakta ve en yüksek verim elde edilmektedir. Bu sayede motor ekipmanlarının ömrünü uzatmaktadır.

      2- 98 Oktanlı benzin,sahip olduğŸu yüksek oktan sayesinde, yakıtın birkaç noktada kendi kendine tutuşŸmasını önleyip düzensiz basınç dalgalanmalarının önüne geçer. Bu nedenle yanma, en yüksek verimde gerçekleşŸir. Böylece motordan maksimum güç ve ivmelenme elde edilmesini sağŸlayarak motor üreticisinin belirttiğŸi değŸerlere ulaşŸmasını sağŸlar.

      3- 98 Oktan benzin, motordaki yanmanın en verimli şŸekilde gerçekleşŸmesini sağŸladığŸı için, egzoz gaz sıcaklıklarnın da düşŸmesine neden olur. Bu da katalitik konvertör ömürlerinin uzamasını sağŸlar. Bu sayede egzoz emisyonlarında da ciddi bir iyileşŸme sağŸlanmaktadır.

      4- Yuksek oktana göre tasarlanmışŸ (98 oktan gibi) ve vuruntu sensörü içeren araçlarda, yüksek oktan, hava-yakıt karışŸımının yanma verimini arttırdığŸı için hem güç artışŸı sağŸlar hem de egzos emisyonlarının insan ve çevre sağŸlığŸı açısından daha uygun olmasını (NOX’leri azaltır) sağŸlar. Turbocharged ve vuruntu sensörü olan araçlarda yüksek oktanlı (98 oktan) yakıtın %6’lara varan güç kazancı yarattığŸı tespit edilmişŸtir.Vuruntu yapan araçlarda ise hava/yakıt karışŸımının yanmaya başŸlangıç zamanını (ignition time), gecikmeyi önleyerek ve optimize ederek vuruntuyu ortadan kaldırır. Benzinde oktanın yükseltilmesi, otomobil üreticilerinin yüksek sıkışŸtırma(hava/yakıt karışŸımını) oranı ile daha yüksek performanslı motor dizayn edebilmelerine ve dolayısıyla daha fazla güç kazanılmasına,yakıt ekonomisi sağŸlanmasına ve egsoz emisyonlarının iyileşŸtirilmesine yardımcı olmaktadır.

    • #5291
      gtagucu
      Katılımcı

      Bir ekte ben yapayım ; bizim 95-98 oktanımızla Amerika’nın oktan değŸerleri eşŸ değŸil. Bizim 98 oktanımız onların 93-94 oktanı civarına denk geliyor. Yani arabanızda 92 oktan benzin kullanın diye yazıyorsa 98 oktan benzin almanız avantajınıza olur.

    • #5292
      Angelus
      Katılımcı

      [quote:9f7f2b706e=”gtagucu”]Bir ekte ben yapayım ; bizim 95-98 oktanımızla Amerika’nın oktan değŸerleri eşŸ değŸil. Bizim 98 oktanımız onların 93-94 oktanı civarına denk geliyor. Yani arabanızda 92 oktan benzin kullanın diye yazıyorsa 98 oktan benzin almanız avantajınıza olur.[/quote:9f7f2b706e]

      Evet haklisin bu konuda üstad amerikan oktan değŸerleri avrupa ile uyumsuzmuşŸ hesaplamalar aşŸağŸıdaki gibi oluyor .

      “Research Octane Number” (RON) ve “Motor Octane Number” (MON) diye degisik yontemlerle belirlenen oktan numaralari var. Avrupalilar olarak bizler RON kullaniyoruz. Amerika’da pompada yazan sayiya pompa oktani deniyor ve degeri (RON+MON)/2 oluyor ve buna “Anti Knock Index” (AKI) diyorlar. Avrupa ve Amerika’daki yakıt oktanı esdegerlikleri soyle :

      91 RON = 87 AKI
      93 RON = 91 AKI
      95-98 RON = 93 AKI

      Bir notta yıllar önce kara şŸimşŸek dizisinden bir şŸey var aklımda michael knight kitt’e benzin almak için istasyona gittiğŸinde hidrojen katkılı benzin koymasını söylemişŸti pompacıya :) böyle bişŸi varmıydı acaba yoksa o yıllarda ??

    • #5293
      gtagucu
      Katılımcı

      O bölümü hatırlamıyorum ama ilk sezonunda izlediğŸim bir bölümünde Micheal kitt’e benzinciden benzin alıyordu fakat kitt çok yüksek oktanlı benzin kullandığŸı için aldıkları normal benzin için kitt bu sistemlerime zarar veriyor performansım çok düşŸüyor diyordu teknisyende tıra dönün benzin koyalım diyordu.

      Bir ara Internet’te kitt’in ayrıntılı resmi hayali özelliklerini bulmuşŸtum 125 oktan civarı jet yakıtı karışŸımlı benzin kullanıyor yazıyordu (Turbolu jetli 1500bg’lik arabayıda daha azı kesmez zaten :) )

      BulabildiğŸim karaşŸimşŸek özellikleri ;

      VEHICLE TYPE: Front engine, rear wheel drive, two
      passenger, two door coupe
      DIMENSIONS: Wheel base(101 in.) LengşŸ(189.8 in.)
      WidşŸ(72 in.) Height(37.2 in.)

      ENGINE TYPE: Knight Industries turbojet wişŸ modified
      afterburners

      TRANSMISSION: 8 speed microprocessor turbodrive wişŸ auto
      pilot (needs no driver)

      STEERING: TYPE> Modified rack-and-pinion
      TURN-CIRCLE> 2ft. wişŸ rocket assist
      BRAKES: Type- Electromagnetic hyper-vacuum disc

      CHASSIS/BODY– TYPE>Unit construction
      BODY MATERIAL>Classified (compound is
      virtually indestructible)

      PRICE NEW: $11,400,000 est.

      ACCELERATION: 0-60mph>.2 seconds wişŸ power boosters
      Standing 1/4 mile>4.286sec.@300mph
      BRAKING: 14ft.(70-0 mph)

      FUEL ECONOMY: Classified (to avoid heart attacks in Detroit)

      ACCESSORY FEATURES: Operationally controlled by şŸe Knight
      Industries 2000 microprocessor. Features include: Auto
      Cruise, Auto Pursuit, Auto Collision Avoidance (wişŸ
      over-ride option), and Emergency Eject. Knight 2000
      microprocessor is equipped wişŸ a computer “voice,” known as
      “KITT.” Complete audio/video in-dash entertainment/
      surveillance capabilities including radar, sonar, and x-ray.

    • #5294
      Pontiac301
      Katılımcı

      ben 95-98 hikayesine inanmıyorum….bizim ülkemizde 98 diye 95 gazlarlar..o yüzden benim hayvanlara 95 çakıyorum oluyor bitiyor….selamiçeşŸme shell favorim…hiç üzülmedim yıllardan beri…

    • #5295
      illetyus
      Katılımcı

      Bu konuda gercekden bir cok kisinin kafasinda bir suru soru isareti var…!
      Evet bir seyler cikiyor reklamlari yapiliyor ama ne, nedir, hakkaten oylemidir….? Angelus bunu yazmakla iyi etmissin gercekten.
      Birde bu ulkede yapilan yiginla uc kaadi dusununce Pontiac301′ in dedigi aklina geliyor insanin….
      Bir iki ay once bir arastirma yaptim ve ulasabildigim kaynaklardan 98 oktanla ilgili hemen hemen ayni dogrultuda bilgiler buldum.

      Ancak ilginc bir durum varki kullandigim iki ayri tip aracta denedim ve sonuc gayet guzeldi…! Yani ikiside bakimli, saglikli bir motora ve atesleme sistemine sahip olmasina ragmen aradaki fark hissedilir sekilde oldu. Araclarin biri 2000 Astra CD digeri 75 Camaro karburatorlu…..
      95 Kullandigim zaman ikisindede ne vuruntu ne anormal bir durum yokken ve gereken performansi verirken 98 oktanda isler arti yonde degisti !
      Yanliz dikkat edilmesi gereken bir sey varki aklinizda bulunsun diye yaziyorum. Opet’ in 98 i ile diger firmalarin 98 i arasinda ciddi fark var !!!
      Bu durum uretim kalitesindenmi yada istasyonlarin herhangi bir etkisiylemi olusuyor bilemiyorum ama en iyiden kotuye dogru siralayacak olursam eger : Opet, Petrol Ofisi (PO), Bp ve Shell.
      Acikcasi Shell den aldigim 98 ile 95 arasinda hic bir fark goremedim.

    • #5296
      Angelus
      Katılımcı

      Bendede tam tersi oldu 1800 cc ford escort ve 2000 cc ford focusta shell 98 oktan kullandığŸımda verim arttı. GittiğŸim km. ve serilik ortalama %15 civarında farketti. Fakat diğŸer marka benzinlerde hiç bir fark göremedim. Shell firmasına gıcık olmama rağŸmen (3 sene önce beşŸiktaşŸtaki bir istasyon arabama solvent basmışŸtı yolda kalıp motoru yedim ) 98 oktani mümkün olduğŸunca belirlediğŸim 2 istasyondan almaya dikkat ediyorum.

      Ama derseniz konumuz amerikan oraya gel ne gördün ne ettin Camaro’da 98 oktanda gördüğŸüm sadece daha fazla benzin tüketmesi dışŸında yok.. :) :)

    • #5297
      illetyus
      Katılımcı

      Anasini satiim elli cesit benzin cikti……
      Anlatirken isimleri bile karisiyor… :D
      Bendeki durumu soyle acikliyayim :

      Astra ya her zaman kursunsuz koyuyordum..(eski kursunsuz)
      gayet iyi ve olmasi gerektigi gibi..Burada sorun yok.
      98 oktanli koyunca cekis artti, sarfiyat ayni.
      Ancak Opet harici 98 de araba yerlerde surunuyor.

      Camaro da 95 normal benzinle sorun yok. Super koyunca biraz daha iyi.
      Eski kursunsuz koyunca oksurdu, nezle oldu.
      Opet 98 de inanilmaz degisti ! Motor daha sakin, cekis oldukca artti ve araba sanki altimdan su gibi akiyor…
      Diger marka 98 lerde ise sanki icine pislik karismis gibi sacmaliyor…
      Bu arada 1975 yilindan itibaren Camarolarda katalitik convertor mevcut ve
      benzin gostergesinin uzerinde “Unleaded Fuel Only” yazisi var.

      Yakitlari yazarken sacma sapan tanimlar oldu ama acikcasi su satisda olan benzinlerin hangisinin ne oldugunu hic bir benzinci tam anlatamadi.

      Eski Normal 95 Oktan
      Eski super …. Oktan
      Kursunsuz …. Oktan
      98 Oktanli kursunlumu kursunsuzmu ?

      Bu arada Bp’ den “Ultimate” adinda yeni bir yakit cikacakmis pompalari gelmis ama henuz satisda degil.
      Mevcut 98 den daha iyi oldugu soyleniyo…… 🙄 ? 🙄

    • #5298
      piyu
      Anahtar yönetici

      benim bildigim oktan’ları firmaya göre değŸişŸiyor ve bir standart’ı yok ???

    • #5299
      Angelus
      Katılımcı

      Beyler,

      BP, Ultimate adında bir benzin çıkardı kullanmanızı tavsiye ederim.

    • #5300
      Erman
      Katılımcı

      KITT yeniden konuşŸacak!!!
      ArkadaşŸlar kara şŸimşŸek in özelliklerini okudum ve yine gaza geldim..
      2004 te çevrilcegi söylenmişŸti kısmet bu zamanaymışŸ..
      internetten buldugum haber aynen kopya:

      A new big-screen version of Knight Rider has endured a two year delay – because movie bosses wanted to mute şŸe show’s trademark talking car, Kitt.

      But David Hasselhoff, who starred in şŸe original 1982 TV series and is taking şŸe lead in şŸe upcoming remake, has insisted şŸe vehicle have a voice of its own or he wouldn’t make şŸe film.

      He says, “It’s stupid. There’s no film wişŸout a talking car.

      “So we waited for two years and we won. The car will talk.”

      (Copyright World Entertainment News Network June,2005)

    • #5301
      gtagucu
      Katılımcı

      Yeni filmde eski karaşŸimşŸek’i kullanırlar umarım. BayağŸı prim yapar benim araba 8) Gone in 60 secs filmi çıkınca mustang’ler acayip prim yapmışŸtı mesela.

    • #5302
      Erman
      Katılımcı

      Baya bi araşŸtirdim dogruysa eger;
      Yeni araba kullancaklar (umarim Trans Am den vazgecmezler)
      Ama filmin sonunda eski Kara ŞimşŸek le bizim Michael Knight gelip
      günü kurtariyomuşŸ…

    • #5303
      piyu
      Anahtar yönetici

      kayınbirader’e soyliyim satmasın bu aralar… 😈

13 yanıt dizini görüntüleniyor
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.