Ana Sayfa Forumlar Forumlar Sohbet (Konu Sınırlamasız) ses hakkında yardım lütfen

8 yanıt dizini görüntüleniyor
  • Yazar
    Yazılar
    • #1028
      paintitblack
      Katılımcı

      arkadaşŸalar herkese selam. Sormak istediğim birşŸey var, aslında biraz rahatsız olmaya başŸladığım bi konu. şŸöyleki: araba rölantide ve rölantide giderken değil, ama çok hafif gaz verince ve 20-30 ile giderken acayip ve rahatsız edici bi ses çıkıyo, nasıl tarif edeyim çok titreşŸimli ve rezonansa neden olan bi ses değil, ama çok yüksek bi honlama gibi.. uğultu gibi, anlatabildimmi… ilk önce egzoslar, susturucunun dibinden kesik ve yere dönük, belki bundandır diye amatörce bi fikir yürüttüm ama, egzosçuya gittim dün, bostancı sanayii de, soriim diye “aks bilyelerinden” dedi, kafam karışŸtı… kimsenin bi fikri varmı acaba bu konuda?, lazım olursa diye: 85 impala 350 V8 (ayni sesi, ayni miktarda gaz vermeme rağmen, durduğu yerde yapmıyor)…

    • #14982
      illetyus
      Katılımcı

      Aks bilyalari,
      Saft
      Mafsallar (istavroz)
      Jantlar

      Aks bilyalarindan ve jantlardan, dusuk hizlardan itibaren hissedersin.
      Surat yukseldikce vibrasyon artar.

      Balans kaciklik oranina gore, orta suratten itibaren ve daha sonrasinda saft ve mafsallardan hissedersin.

      Bunlarin hepsi kontrol edilmesi gerekiyor ancak !
      Eger arabayi her gun kullaniyorsan daha fazla gecikmemeni tavsiye ederim. Bu vibrasyonlu donme durumu sadece arizali parcayi daha cok dagitmakla kalmaz, baglantisi olan diger bolumlerde de basina is acar.

      Bir diger, besinci ama dusuk ihtimal ise baski ve balatadir ama bu durumla daha dusuk oranda karsilasirsin.

    • #14983
      paintitblack
      Katılımcı

      arka taraf 80-100 arası hafif sallıyordu, jantları düzeltelim dediler, düzelttik, biraz geçti gibi oldu, kilitli diferansiyel var, onun yağını değişŸtirirken (2 ay önce) dif içine ve etrafa baktıydık bişŸey yok gibiydi.. galiba aks ta bitiyor işŸ, hazır 29 ekim, 3 gün bayram ve otobandan bi 200 gidişŸ 200 gelişŸ yapayım dedim ama bu ses ile içim rahat etmiyordu, iyi oldu. teşŸekkürler.

    • #14984
      illetyus
      Katılımcı

      Akslarda da herhangi bir carpiklik durumu olabilir ama bu biraz daha dusuk bir ihtimal.
      Oldukca siddetli bir darbe neticesinde olusur ancak.
      Ama eger oyle biseyse onlari derhal degistirmeni tavsiye ederim, cunki basta aks bilyalari ve keceyi habire degistirtir sana ve cok uzun olmayan bir sure icinde kendiside kirilabilir. Ayrica karpuzun ici icinde hic iyi bir durum degil.
      Jantlarda duzeltme isini sakin hafife alma !
      Bir suru yerde yapilir denir ama bunlari buyuk bir cogunlugu janti tornaya baglayip sacma sapan bir islem yaparlar. Gercekten duzeltme isini yapabilecek bir yer bulsan daha iyi olur. Ve bu is, ozel kalip hazirlanmis bir presle olur.

    • #14985
      paintitblack
      Katılımcı

      LJok teşŸekkür ederim illetyus bey, bu hafta içinde şŸu işŸi bi halledeyim…

    • #14986
      paintitblack
      Katılımcı

      ustam şŸu şŸekilde test etmemi önerdi, yöntemin doğruluğu, yanlışŸlığı tartışŸılır. ama çıkan sonuç üzerine, aks bilyalarını değişŸtirme yoluna gidiyorum. şŸöyleki: araba bahsettiğim uğultulu hızlara çıkıyor, tam o sırada boşŸa alıyoruz arabayı ve ses o hızlarda çıkmaya devam ediyor… (eğer ki ses çıkıyorsa, bilyalardır ve değişŸtirecez denildi) tabii bunu boşŸ ve tehlikesiz bi yerde yaptım… buradaki ustalar ve tecrübeli arkadaşŸlar ne der bu yönteme?

    • #14987
      firrebird
      Katılımcı

      Bu ses anladığım kadarıyla bir nevi VINlama sesi..
      Bu ses arabadan rölantideyken yada çok hafif gazla giderken çıktığına göre vınlamanın kaynağı demekki dönen yada rölantinin yarattığı titreşŸimden etkilenen bir parça..

      LJok da uzmanı sayılmam ama, ustanın söylediği yöntem kulağa çok mantıksız gelmiyor;
      arabayı vınlamanın olduğu hıza çıkarıp vitesi boşŸa aldıktan sonra motorla aktarma organlarının(şŸaft ve diferansiyel) bağlantısını kesmişŸ olacaksın. arabadan vınlama hala geliyorsa demekki sesin kaynağı aks bilyaları yada jantlar.. ama boşŸa aldıktan sonra vınlama kesilmemişŸse arızalı parça alternatiflerinden eleme yapmak çok da mümkün olamayacak sanırım..?
      o taktirde başŸka bir arıza tespit yöntemine bavurmak gerekir diye düşŸünüyorum…

    • #14988
      paintitblack
      Katılımcı

      yani evet. dif, şŸaft… gibi şŸeylerden gelmiyor. bu da biraz rahatlatıyo… eğer aks bilyalarıysa (umarım öyledir) daha büyük bi sorun ile karşŸılaşŸmadan halledebilirim gibi geldi.. hiç böyle bi -giderken boşŸa atma- durumu ile karşŸılaşŸmadım önceden, ancak 5-6. cıda yapabildim :S bazen korkuyorum bu şŸeyden!…

    • #14989
      firrebird
      Katılımcı

      :)
      o kadar korkulcak bişŸey diildir ya araba giderken vitesi boşŸa atmak..
      şŸanzıman otomatik miydi, manual miydi?

      ha denemeyi yaptın yani sonuçta.. peki nedir son durum?
      boşŸa attıktan sonra ses gelmeye devam mı etti yoksa kesildi mi?

8 yanıt dizini görüntüleniyor
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.